donderdag 21 januari 2016

Oeroeg



Oeroeg 





Het boek Oeroeg van Hella S. Haasse is een zowel mooi als triest voorbeeld van de koloniale onderdrukking. De motieven van het boek zijn jeugd, ontwikkeling, vriendschap en onderdrukking.

In het verhaal groeit de ik-figuur (zonder naam) op met de Indonesische Oeroeg in Nederlands-Indie. Oeroeg is eigenlijk een slaaf van de familie, maar hij word door de ik-figuur als een vriend beschouwt. Dit veranderd naarmate de jongens ouder worden. Oeroeg mag vanwege zijn afkomst niet naar dezelfde school als de ik-figuur. Het kost Oeroegs begeleider Lisa een hoop moeite om hem toch op dezelfde school als de ik-figuur te krijgen. Naarmate Oeroeg langer op school zit gaat hij steeds meer op een Europese jongen lijken. Hij leert echter ook over het racisme en de onderdrukking van zijn volk. Dit, geholpen door de pogingen van de vader van de ik-figuur om de twee jongens te schrijden, zorgen ervoor dat er een kloof tussen hen ontstaat. Als de ik-figuur terugkomt van zijn studie in Nederland is alles is in zijn dorp veranderd. Al zijn familieleden zijn vertrokken of gestorven. Op het einde denkt hij Oeroeg te zien, die met een geweer op hem gericht staat. Als de ik-figuur zich even omkeert ziet hij Oeroeg niet meer.

Dit verhaal laat zowel de directe als de indirecte gevolgen van racisme en kolonisatie zien: vriendschappen tussen mensen van verschillende afkomst worden kapotgemaakt, ongelijke behandeling van de oorspronkelijke bewoners en haat naar de koloniale onderdrukkers.

Ik vind het boek een goed voorbeeld van het dekolonisatieproces, waarin zowel de wandaden van de koloniale overheersers als het opkomende nationalisme onder de oorspronkelijke bewoners sterk naar voren komen. Dit maakt het boek voor mij interessant om te lezen.


Recensies:
-http://literom.nbdbiblion.nl/literom/resultaten/112387
-http://literom.nbdbiblion.nl/literom/resultaten/105881

Geen opmerkingen:

Een reactie posten