zaterdag 30 januari 2016

De Laatkomer


De Laatkomer









De laatkomer van Dimitri Verhulst is een leuk en grappig boek. De motieven van het boek zijn mentale marteling, haat en pesten.


Het verhaal gaat over de 74 jarige Desire. Hij wordt opgenomen in het Home Winterhuis, waar demente bejaarden worden opgevangen. Alleen is Desire helemaal niet dement. Hij heeft zijn dementie gefaket om in het tehuis te komen. Hij doet dit om zich van zijn vrouw Moniek te schrijden. Zij is namelijk erg bazig, waardoor hij geen invloed in hun huwelijk heeft. Al 37 jaar lang moet hij het onderspit delven. Als Moniek Desire publiekelijk vernederd door te zeggen dat hij zijn erectiemedicijnen niet inneemt is bij Desire de maat vol en besluit hij naar het tehuis te gaan. Een andere aanleiding voor Desire om zich in het tehuis op te nemen is het overlijden van zijn jeugdliefde Rosa, die in het tehuis opgenomen is.

Desire bouwt zijn 'dementie' langzaam op. Eerst verward hij de functies van verscheidenen machines in huis met elkaar. Daarna loopt hij met een lampenkap op zijn hoofd over straat en rijdt hij zwart met de trein. Moniek besluit om Desiree naar de huisarts te brengen, waar hij een dementietest express slecht maakt. Als hij naar het Home Winterhuis verhuist is zijn familie droevig over zijn vertrek. Alleen Moniek niet. Zij is enkel bezig met wat de buurt er wel niet van zou denken.

Eenmaal in het tehuis doet hij er alles aan om zijn dementie oprecht over te laten komen: Hij poept en plast overal, hij heeft stemmingswisselingen, hij heeft geen besef van tijd en ruimte en hij slikt medicijnen waardoor hij minder scherp wordt. Ook pest hij zijn medebewoners voor de gein. Als zijn vrouw langskomt pest hij haar net zo lang tot ze weggaat.

In het tehuis vindt hij Rosa, maar zij is erg verouderd en verzwakt. Een tijdje later sterft zij. Desire ontmoet ook een medebewoner dit net als hem zijn dementie faket. Hier haalt hij veel steun uit.

Moniek is intussen bang voor Desire's naderende dood. Desiree weet dit en besluit daarom om uit het raam te springen.


De haat die Desire voor zijn vrouw koestert is zeer begrijpelijk, en door zijn streken erg vermakelijk. Het feit dat hij haar nu eindelijk terug kan pakken is zeer bevredigend om te lezen. Het feit dat desire's dementie zo sterk wordt uitgelegd, maakt dat het boek zo geloofwaardig overkomt.


Recensies:
-http://literom.nbdbiblion.nl/literom/resultaten/352132
-http://literom.nbdbiblion.nl/literom/resultaten/350252










woensdag 27 januari 2016

Het Gouden Ei

Het Gouden Ei







Het Gouden Ei van Tim Krabbe is een misdaadroman en een zeer triest boek. De motieven van het boek zijn verlies, moord en psychose.


Het verhaal gaat over Rex en Saskia, die samen op vakantie gaan naar de middellandse zee. Zij reizen met de auto. Als Rex onderweg bij een benzinestation de auto voltankt, denkt hij terug aan hun eerste vakantie samen. Zij kwamen toen zonder benzine te staan en Saskia moest 3 uur in de auto wachten,  voordat Rex eindelijk met benzine terugkwam. Did deed haar denken aan haar droom, waarin zij in een gouden ei opgesloten zat. Saskia blijft wel erg lang weg en Rex besluit haar te zoeken. Niemand in het benzinestation heeft haar echter gezien.

Wat Rex niet weet is dat de Franse Raymond, een psychisch verwarde man, Saskia ontvoert heeft als onderdeel van zijn perfecte misdaad. Hij had voor deze misdaad een vakantiehuisje gebouwd om Saskia in op te sluiten, een pot chloroform gemaakt en een oud matras en pistol gekocht. Om voor de moord te kunnen oefenen heeft hij twee kampeerders doodgeschoten. Zijn plan was om een buitenlandse vrouw om hulp te vraag en haar vervolgens te verdoven. Saskia sprak hem aan om zijn 'leuke' sleutelhanger.

Acht jaar na Saskia's verdwijning vraagt Rex zijn 'nieuwe' vriendin Lieneke ten huwelijk. Rex denkt echter nog vaak aan Saskia en heeft nachtmerries over hetzelfde gouden ei als in Saskia's droom.
Hij kan Saskia niet loslaten en begint een zoektocht. Hij laat advertenties plaatsen in Franse kranten, waar Raymond op reageert. Hij zegt naar Nederland te komen om al Rex' vragen te beantwoorden, maar ook dat Rex hetzelfde lot zal ondergaan als Saskia. Rex besluit, tegen beter weten in, toch af te spreken en hij en Raymond rijden naar het benzinestation. Rex moet koffie met een slaapmiddel drinken, terwijl Raymond vertelt wat er met Saskia is gebeurt. Rex wordt wakker op een matras in een doodskist. Lieneke gaat naar hem op zoek, maar tevergeefs. Net als bij Saskia is er nooit meer iets van Rex vernomen.


Ik vond het een naar boek om te lezen. De ene nare gebeurtenis volgt de ander op en uiteindelijk zijn de twee hoofdpersonen dood. Dit maakt het boek treurig en eentonig.


Recensies:
-http://literom.nbdbiblion.nl/literom/resultaten/43871
-http://literom.nbdbiblion.nl/literom/resultaten/19841



donderdag 21 januari 2016

Oeroeg



Oeroeg 





Het boek Oeroeg van Hella S. Haasse is een zowel mooi als triest voorbeeld van de koloniale onderdrukking. De motieven van het boek zijn jeugd, ontwikkeling, vriendschap en onderdrukking.

In het verhaal groeit de ik-figuur (zonder naam) op met de Indonesische Oeroeg in Nederlands-Indie. Oeroeg is eigenlijk een slaaf van de familie, maar hij word door de ik-figuur als een vriend beschouwt. Dit veranderd naarmate de jongens ouder worden. Oeroeg mag vanwege zijn afkomst niet naar dezelfde school als de ik-figuur. Het kost Oeroegs begeleider Lisa een hoop moeite om hem toch op dezelfde school als de ik-figuur te krijgen. Naarmate Oeroeg langer op school zit gaat hij steeds meer op een Europese jongen lijken. Hij leert echter ook over het racisme en de onderdrukking van zijn volk. Dit, geholpen door de pogingen van de vader van de ik-figuur om de twee jongens te schrijden, zorgen ervoor dat er een kloof tussen hen ontstaat. Als de ik-figuur terugkomt van zijn studie in Nederland is alles is in zijn dorp veranderd. Al zijn familieleden zijn vertrokken of gestorven. Op het einde denkt hij Oeroeg te zien, die met een geweer op hem gericht staat. Als de ik-figuur zich even omkeert ziet hij Oeroeg niet meer.

Dit verhaal laat zowel de directe als de indirecte gevolgen van racisme en kolonisatie zien: vriendschappen tussen mensen van verschillende afkomst worden kapotgemaakt, ongelijke behandeling van de oorspronkelijke bewoners en haat naar de koloniale onderdrukkers.

Ik vind het boek een goed voorbeeld van het dekolonisatieproces, waarin zowel de wandaden van de koloniale overheersers als het opkomende nationalisme onder de oorspronkelijke bewoners sterk naar voren komen. Dit maakt het boek voor mij interessant om te lezen.


Recensies:
-http://literom.nbdbiblion.nl/literom/resultaten/112387
-http://literom.nbdbiblion.nl/literom/resultaten/105881