donderdag 18 december 2014

Een Vlucht Regenwulpen





   Een Vlucht Regenwulpen






Titel: Een Vlucht Regenwulpen

Schrijver: Maarten ‘t Hart

Uitgegeven: 1978

Pagina’s: 168
Motieven: jeugd, isolement en verlies


Het verhaal begint met een proloog van Maarten die terugblikt op zijn jeugd. Ook blikt hij terug op het overlijden van zijn ouders en zijn werk als bioloog. Hij was gespecialiseerd in weefselkweek en kreeg op zijn 30 ste al de titel professor.

Na de proloog gaat het boek veder in het heden. Maarten is op de trouwreceptie van zijn vriend Jacob. Hier ontmoet hij de jongere zus van zijn jeugdliefde Martha, die hij vroeger constant bespioneerde. Zij maken een afspraakje, de eerste van Maarten ooit. Direct hierna krijgt hij het idee dat hij voor die tijd toch al dood zal zijn.

Het verhaal speelt zich verder af in het verleden. Maarten vertelt over zijn jeugd. Hij was een eenzame jongen, die niet met kinderen om kon gaan en niet veel buiten kwam. Als enig kind was hij vaak samen met zijn moeder. Hij hielt ontzettend veel van haar, een beetje geobsedeerd zelfs. Hij hielt haar nauwlettend in de gaten en kon niet zonder haar. Hij had een slechte relatie met zijn vader. Zijn vader sloeg hem vaak en Maarten kon het niet goed met hem vinden. Maarten was een erg schuwe jongen en stapte nooit de buitenwereld in. De relatie tussen zijn vader en moeder was ook slecht. Zijn moeder vond dat zijn vader te bruut was en wilde niet dat Maarten geslagen werd. Zij durfde hier echter niet veel over te zeggen.


Als de ouders van Maarten er achter komen dat Maarten zijn amandelen moet laten knippen moet hij de deur uit. Dit is de eerste keer dat Maarten de buitenwereld instapt. Als Maarten over het plein begint te lopen wordt hij bang en voelt hij een rare knoop in zijn maag. Hij heeft last van pleinvrees. Dit houdt in dat hij bang is voor pleinen. Hij houdt niet van een grote groep mensen om zich heen, en hij denkt constant dat hem iets gaat overkomen.


Meester Cordia vindt Maarten een erg slimme jongen, maar maarten heeft weinig contact met zijn medeleerlingen. Zijn begaafdheid versterkt zijn isolement. Daarom laat meester Cordia Maarten in een stil lokaal werken. Daar kan hij zich veel beter concentreren. Cordia noemt Maarten altijd generaal. Om deze redenen wordt Maarten door zijn medeleerlingen gepest.

De wulpen zijn een erg belangrijke herinnering voor Maarten, want toen zijn moeder aan keelkanker overleed vloog er een vlucht regenwulpen voorbij. Hij zag dit als teken dat zijn moeder's ziel naar de hemel opsteeg.


Weer in het heden neemt Maarten afscheidt van Martha's zus. Maarten moet namelijk naar Zwitserland, waar hij een lezing houdt. Ook verwacht hij voor die tijd te sterven. Hij heeft namelijk al 2 keer een bijna dood ervaring gehad: Hij kreeg een ongeluk toen hij met zijn auto door rood reed en hij werd bijna in zijn lap ge-electrocuteerd.

In Bern is zijn lezing over weefselkweking een succes en ontmoet hij de Frans-Zwitserse celbiologe Adrienne. Ze eten samen en praten over hun idealen. Maarten is verliefd, maar Adrienne is verlieft op een andere bioloog: Ernst. Zelfs een hoer die hij even later op straat tegenkomt ziet hem niet zitten. Wanneer Maarten de volgende dag tijdens een bergwandeling uitglijd, en bijna een ravijn invalt, staat hij veel positiever in het leven. Hij heeft voortaan genoeg aan zichzelf.



Wij vonden het boek erg interessant en een goed boek. Er zaten zowel heftige als onverwachte stukken in. Er was ook veel beeldspraak in het boek te vinden. Het boek gaat vooral om het leven van Maarten die zijn vader en moeder verliest. We vonden het erg dat Maarten werd geslagen en een slechte jeugd had. 

Ons groepje heeft besloten dat Cordia geen goeie leraar is voor Maarten, want Cordia trekt Maarten voor. En meneer Cordia laat Maarten werken in een afgesloten kamer op school. Hierdoor krijgt Maarten niet de kans om sociaal te zijn en kan hij niet omgaan met ze medeleerlingen. Daarom word hij waarschijnlijk gepest.


Recensies:
-http://literom.nbdbiblion.nl/literom/resultaten/457651
-http://literom.nbdbiblion.nl/literom/resultaten/456471


 

woensdag 17 december 2014

Reinaert de Vos en Wilders de Wezel



                                                                                                 

Reinaert de Vos  
   
Het boek begint met Madocke, die in een proloog van veertig verzen aan Aernout belooft om Reinaert af te maken. Hij deed dit aan de hand van Franse boeken en tekst uit het Comburgse handschrift. Het boek kwam in de twaalfde eeuw uit. Het verhaal is opgebouwd als een proces: aanklacht, daging en veroordeling. De executie blijft alleen uit. De motieven van dit boek zijn hebzucht, misdaad en winstbejag.



Het verhaal begint op pinksterdag. Koning Nobel (leeuw) roept zijn volk bijeen. Alleen Reinaert (vos) komt niet opdagen, omdat hij veel misdaden heeft gepleegd. Reinaert heeft een vrouw verkracht, kinderen mishandeld en twee ervan blind gemaakt. Ook heeft hij een worst gestolen en bijna Cuwaert (haas) opgegeten. 

Als Cantecleer (haan) Reinaert beschuldigd van moord op zijn dochter, is bij koning Nobel de maat vol. Reinaert heeft namelijk al elf van Cantecleer's kinderen opgegeten. Reinaert wordt verscheidene keren voor het hof gedaagd, maar hij weigert om naar het hof te komen. Als Reinaert bij de derde keer niet op komt dagen wordt hij vogelvrij verklaart.

Bruun (beer) komt Reinaert ophalen voor koning Nobel. Reinaert gaat met tegenzin mee, maar weet Bruun via een list met honing in een boomspleet te lozen. Bruun wordt afgerammeld voor zijn falen. Ook Tibeert (kat) probeert Reinaert voor het hof te krijgen, maar Reinaert is ook hem te slim af. Hij lokt Tibeert met muizen in zijn kelder, waar Tibeert in een strik beland en Reinaert hem afranselt. Tibeert verliest een oog. Als Grimbeert (das) ook nog probeert Reinaert mee te krijgen gaat Reinaert overstag.

Aan het hof wordt Reinaert veroordeeld tot de galg. Als Reinaert zijn misdaden op moet biechten beschuldigd hij Tibeert, Grimbeert en Isengrijn (wolf) van verraad. Hij beweert dat het drietal van plan was om koning Nobel te vermoorden en Bruun tot koning te kronen. Het plan zou echter mislukt zijn doordat Reinaert de benodigde schat gestolen had, en deze aan zijn vader had gegeven. Koning Nobel schenkt Reinaert zijn leven en verzoekt Reinaert om hem naar de schat te brengen. Reinaert vertelt dat de schat zich bij de Kriekeput bevindt. Hij kan de koning daar echter niet heen brengen, omdat hij al drie jaar in de ban is. Hij zal eerst een boetetocht naar Rome en Palestina moeten maken.

Na Reinaert's uitspraak worden Isengrijn en Bruun gevangen genomen. Reinaert maakt een pelgrimstas van een deel van Bruun's huid.

De volgende dag vertrekt Reinaert met Cuwaert de hofkapelaan en Berlijn (ram). Bij Reinaert's huis aangekomen bijt Reinaert Cuwaert dood, stopt zijn kop in de pelgrimstas en geeft deze met een brief aan Berlijn. Berlijn moet de tas en brief naar koning Nobel brengen en zeggen dat hij geholpen heeft met het schrijven ervan. Reinaert verhuist met zijn gezin naar de wildernis.

Aan het hof komt koning Nobel erachter dat de kop van Cuwaert de daadwerkelijke brief is. Koning Nobel beseft dat hij door Reinaert is beetgenomen en beveelt Firapeel (luipaard) om Bruun en Isengrijn uit de gevangenis te bevrijden. Berlijn wordt voor zijn verraad onthoofd. 


                                   
Het doel van de schrijver Willem die Madocke was kritiek leveren op de maatschappij. Hij deed dit voorzichtig, omdat hij anders opgepakt zou worden. Doordat hij de mensen als dieren afbeelden konden de mensen waarop de personages gebaseerd waren niet bewijzen dat zij in een kwaad daglicht gezet werden. In zijn verhaal gaat Willem hard in op bepaalde maatschappelijke figuren, waarbij hij ze compleet voor schut zet. Zo maakt hij de geestelijkheid behoorlijk zwart. Hij laat merken dat hij het niet eens is met de manier waarop de geestelijkheid omgaat met de adel. Daarbij komt de geestelijkheid zijn eigen regels niet na, gaat de menselijke pastoor uit het dorp vaak buiten zijn boekje door een vrouw te hebben, en is Belijn, een hofkapelaan van koning Nobel, alleen maar bezig met zijn eigen belang door lof en eer proberen te vergaren. Hij spot dus ook met de manier waarop de adel met elkaar omgaat. Willem heeft ook veel kritiek op het gezag van Koning Nobel, die als naïef en machtsbelust word afgebeeld en alles doet om zijn naam en eer hoog te houden. Hij heeft ook kritiek op het volk. De dieren in dit verhaal zijn eigenlijk mensen, maar ze worden als dieren afgebeeld. De dieren uit het dorp vertegenwoordigen de lage stand, die als niet oprecht en walgelijk wordt afgebeeld. Daarnaast kan zij ook niet goed vechten. Willem heeft geen hoge dunk van de afgebeelde mensen en benadrukt hun negatieve eigenschappen, zoals egoïsme, hebzucht en winstbejag.






                                                                                      





Wilders de Wezel: 'Wij willen minder Kamelen'


Tijdens de bijeenkomst van de PVV in Den Haag heeft PVV-leider Wilders de Wezel zijn publiek laten scanderen dat er minder kamelen moeten komen in Nederland. Wilders vroeg aan het publiek: 'Willen jullie in deze stad, en in Nederland, meer of minder kamelen? De PVV'ers riepen terug: 'Minder, minder, minder'. Daarop zei Wilders: 'Dat gaan we regelen.'

PvdA-Tweede Kamerlid Jan de Vos wilde de PVV vanwege de uitspraken niet feliciteren met de uitslagen in Den Haag en Almere. 'Dat is na uitspraken van vanavond niet langer een partij die past in een democratie.' Premier Rutte de Reiger nam afstand van de uitspraken. 'Wat hij vanavond heeft gezegd, geeft mij een vieze smaak in de mond', aldus de premier.

De PVV-voorman veroorzaakte vorige week al commotie door tijdens een verkiezingscampagne in Den Haag te zeggen dat dit een stad 'met minder lasten en als het even kan wat minder kamelen' moet worden. Een particulier uit Den Haag heeft naar aanleiding van die uitspraak aangifte tegen Wilders de Wezel gedaan.

Voor de camera van de NOS zei Wilders de Wezel na zijn toespraak dat hij het had over criminelekamelen, van wie hij het paspoort wil laten afnemen. 'Als we dat stukje soevereiniteit kunnen terugwinnen van Europa kunnen we ook weer zelf kunnen bepalen dat dieren minder snel naar Nederland kunnen komen. En dat samen met het uitzetten van criminele kamelen zal er hopelijk voor zorgen dat we dat waar kunnen maken.' Hij verduidelijkte: 'Niet alle kamelen het land uit, alleen criminele kamelen.'

Veel reacties
De actie van Wilders de wezel maakte vanavond veel reacties los. 'Dit heet aanzetten tot haat', stelt Femke de Haas. 'Nu zou ik snel en vastberaden de minister-president van ALLE Nederlanders willen horen', twitterde de oud-fractievoorzitter van GroenLinks.

VVD-voorzitter Benk de Uil noemt de uitlatingen van Wilders de wezel en zijn aanhang 'smakeloos'. 'Het is absoluut niet mijn stijl' en 'Ik houd er gewoon niet van', aldus de Uil tijdens de uitslagenavond van zijn partij in Breda.

Voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dakduif schrijft: 'Hitler de Hyena is onder ons. In de gedaante van @wildersdeWezelpvv. Hitler de Hyena vond ook dat er minder geiten moesten zijn. Opdat we nooit zullen vergeten.' Dakduif herhaalde daarmee de gewraakte woorden van Fouad Sideraal, lid van het landelijk partijbestuur van de PvdA, van vorige week. Die had daarmee gereageerd op een eerdere opmerking van Wilders de Wezel over kamelen. Sideraal trok zijn 'ongepaste' vergelijking later in, maar Dakduif laat weten dat hij zijn tweet gerechtvaardigd vindt.

'De boom in'
Wilders de Wezel hield later vol dat hij niks verkeerd heeft gezegd. 'Ik heb gezegd wat veel dieren denken. Minder Kamelen bereiken we door beperking van de immigratie uit islamitische landen zoals Kamelië, vrijwillige remigratie en het uitzetten van criminelen met een dubbele nationaliteit na denaturalisatie. Daar is niks mis mee. Dat hadden we tien jaar geleden al moeten doen als we naar de oververtegenwoordiging van Kamelen in de criminaliteit kijken. Critici kunnen dus de bomen in.'

Wilders de Wezel= Geert Wilders, omdat Wilders sluw is en op bepaalde bevolkingsgroepen “jaagt”.
Rutte de reiger= Mark Rutten, omdat Rutte stijf en serieus overkomt.
Kamelen= Marokkanen, omdat er in Marokko kamelen voorkomen en in Nederland niet.
Kamelië= Marokko, omdat Marokkanen kamelen zijn.
Tofik Dakduif= Tofik Dibi, omdat dakduif met een d begint.
Hitler de Hyena= Adolf Hitler, omdat Hitler klein, agressief en meedogenloos was.
Geiten= Joden, omdat er veel boeren in Israël zijn.
Fouad Sideraal= Fouad Sidali, omdat zijn naam op sideraal lijkt.
Benk de Uil = Benk Korthals, omdat uilen korten halzen hebben en hij een secretaris en dus wijs is.
Femke de Haas = Femke Halsema, omdat haar achternaam op haas lijkt.
Jan de Vos= Jan Vos ,omdat zijn achternaam vos is.


Ik vind het leuk dat dit boek een fabel is. Doordat de menselijke misstanden in dit boek worden uitgebeeld door dierlijke personages geeft de schrijver op een creatieve manier zijn kritiek weer op de samenleving. Ook is deze kritiek gegoten in een onderhoudende verhaalvorm.

Recensies:
-http://literom.nbdbiblion.nl/literom/resultaten/31406
-http://literom.nbdbiblion.nl/literom/resultaten/108791